Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  AktualitásokÁlmokból célok!

Hogyan formáljam céllá az álmaimat?

2018. március 29.

„Az álmodozás… nem kerül semmibe. Akkor fordul komolyra a dolog,

amikor nekilátunk, hogy konkrét lépéseket tegyünk annak érdekében,

hogy valóra váltsuk az álmainkat.”

Bear Grylls: Tűzön-vízen át!Úgy érzed, nagy álmaid és vágyaid vannak, de mégsem tudod elérni őket? Mindent megteszel, de mégis minden kifolyik a kezedből, és nem haladsz sehová sem? Úgy érzed, haladsz a céljaid felé, de szeretnél még hatékonyabb lenni, és még gyorsabban megvalósítani bármit?

Ha valamelyik kérdésre igen a válaszod, jó helyen jársz, olvass tovább!

Mindannyiunknak vannak álmai, és ha ügyesek vagyunk, idővel meg is valósítjuk őket. A kérdés csak az, hogy meddig álom az álom, és honnantól lesz olyan cél, aminek a megvalósításán dolgozunk?

Az álmokat az a nagyon fontos jellemző különbözteti meg a céljainktól, hogy még csak a gondolatainkban forog, de nem teszünk érte semmit, mert még nincs itt az ideje, nem állunk rá készen, vagy valami rajtunk kívül álló ok miatt nem tudjuk elkezdeni a valóra váltást. Ahhoz tehát, hogy célról beszélhessünk, tennünk kell érte. De mit, mennyit, hogyan, miért és mikor?

Egy cél akkor lesz igazi cél, ha vannak olyan jellemzői, amik minket is hozzásegítenek ahhoz, hogy dolgozzunk rajtuk. Ezek a kritériumok pedig az angol SMART (magyarul: okos) mozaikszóval írhatóak le, ugyanis a jó cél:

Specific – specifikus, konkrét és pontosan meghatározott, egyértelmű

Measurable – mérhető és tudható róla, hogy pontosan mikor teljesül

Achievable – elérhető és reális

Relevant – releváns és motiváló

Time-bounded – tervezhető és határidőhöz kötött.


Most pedig nézzük kicsit részletesebben, hogyan lehet neked is SMART vagy okos célod.

 1. 1. Fogalmazd meg személyre szabottan és konkrétan, hogy mit szeretnél!

Az egyik legfontosabb dolog, hogy ez tényleg a te célod legyen. A sajátod, amiért te tudsz tenni. Gondold végig az adott témában azt, ahol most tartasz, ahová eddig eljutottál, és keresd meg, merre vezet tovább az utad. Ha ez megvan, nevezd meg, hová szeretnél eljutni, de legyen ez minél szűkebb meghatározás, minél pontosabb, minél félreérthetetlenebb.

Nézzünk két példát:

 • Nemcsak nyelvet szeretnék tanulni, hanem szeretnék ÖSD német nyelvvizsgát tenni.
 • Szeretnék meglepetést szerezni a barátnőmnek azzal, hogy kimegyek elé a vasútállomásra.

 

 1. 2. Tedd mérhetővé, rendelj hozzá mennyiséget!

Valójában bármivel mérhetővé teheted, amivel csak szeretnéd, vagy ami a célodhoz illeszkedik, de a lényeg, hogy legyen valamid. Ez azért fontos, hogy tudd, mikor éred el a célodat, mikor tekinted sikeresnek és teljesítettnek, vagyis mi az, amikor a te álmod és célod teljesül. Szólhat ez akár arról, hogy meddig tart, hány darab, vagy milyen mértékű, amit szeretnél.

Folytassuk a példáinkat:

 • Nem mindegy, hogy meddig jutok el, középfokú komplex nyelvvizsgát szeretnék, az alapfok vagy a szóbeli nem elég.
 • Ritkán csinálok ilyet, de ma mindenképp meglepem.
 1. 3. Gondolkodj reálisan!

Legyen teljesíthető, amit szeretnél, és legyél képes a megvalósítására. Ehhez nagyon fontos, hogy ismerd önmagad, és tudd, hogy mire vagy képes. Ha valamit még nem tudsz megtenni, bár szeretnél, vagy valamilyen akadály áll közted és az álmod vagy célod között, először dolgozz azon, és csak miután elhárult ez az akadály, akkor fogj neki a megvalósításnak. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nagy az álmod. Ekkor bontsd le lépésekre, és csinálj azokból okos célokat, hogy egymás után elérve őket, megvalósítsd az álmaidat is. Ugyanakkor jelentsen kihívást is, mert az a cél, amit valójában már elértél és megszereztél, többé már nem cél.

A példáinkat véve:

 • Korábban is tanultam már németet, most járok egy egyetemi német kurzusra, és hetente van kedden és csütörtökön is két-két órám foglalkozni vele.
 • Ha most nekifogok a készülődésnek, akkor még elérhetem a buszt, ami a vasútállomásra visz.
 1. 4. Olyan célt válassz, amiért igazán tenni akarsz!

Ha valójában téged nem motivál az, ami a te célod, akkor az nem is biztos, hogy a te célod. Tedd fel magadban a kérdést: igazán akarom én ezt, akarni fogom holnap is, egy hét múlva is, és végig fogom tudni csinálni, mert nekem megéri a végeredmény? Ha igen, akkor hajrá!

Nézzük ezt a két esetünkben:

 • Muszáj, hogy megszerezzem a nyelvvizsgámat, különben nem kapok diplomát, vagy nem pályázhatom meg az ösztöndíjat, amit kinéztem.
 • Olyan rég láttam a barátnőmet, és nagyon szeretnék neki örömet okozni.
 1. 5. Tűzz ki egy határidőt!

Lehet ez határidő vagy időtartam. A lényeg, hogy ne bármikor és bármeddig csinálhasd, mert kifolyhatnak a dolgok a kezedből, és az az előbbi négy kritériumra is negatív hatással lesz, és kisebb eséllyel éred el a célodat. Ugyanakkor hagyj magadnak elég időt a megvalósításra. Ne tervezz olyan időtávra, ami alatt lehetetlen teljesíteni a célodat.

Nézzük ezt most a példáinkban:

 • Mindenképp meg kell csinálnom a nyelvvizsgát a jövő év március 23-i időpontban, hogy időben elkészüljön a bizonyítvány, és át tudjam venni a diplomámat a többiekkel együtt.
 • A barátnőm vonata 15.35 perckor ér be az állomásra, akkor már ott kell állnom a peronon.

Ha ezt az öt pontot figyelembe veszed a céljaid kitűzésénél, egyenes utad lehet a megvalósítással az álmaid beteljesüléséig.

Hogy mit tegyél most? Fogj egy papírt és egy tollat, írd össze, mit is szeretnél elérni, mik a céljaid. Gondold végig őket okosan (SMART), nézd meg, hogy melyik rövidtávú és melyik hosszú távú cél, majd pedig döntsd el, melyik a legfontosabb, és vágj bele a megvalósításába!

Sok sikert!


Ha a téma bővebben is érdekel, ezt érdemes elolvasnod:

https://motivator.ma/inspirator/legyel-te-s-m-r-t-11-dolog-amitol-sikeres-emberek-igazan-sikeresek/


Forrás:

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/hogyan-tuzzunk-ki-megvalosithato-celokat/

http://nokkulfoldon.hu/wp-content/uploads/2014/02/Hogyan-tuzzek-ki-celokat.pdf