Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  AktualitásokBeszámoló a Diáktanácsadó 20 éves jubileumi ünnepségéről

A Diákcentrum Universitas Alapítvány, amely a szegedi egyetemisták mentális egészségének megőrzése iránt elkötelezett, ez évben ünnepli születésének 20. évfordulóját.

A szervezet életében egy további jelentős mérföldkő, hogy 10 évvel ezelőtt SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ néven a 12 egyetemi kar központi szolgáltató egységévé vált. Az évfordulók megünneplésére jubileumi ünnepséget szerveztünk Diáktanácsadásról felsőfokon (20 éves a felsőoktatási tanácsadás az SZTE-n) címmel, amelyet okt. 18-án szombaton tartottunk meg az AGÓRA épületében.

2014. október 21.

Beszámoló a Diáktanácsadó 20 éves jubileumi ünnepségéről

 


kormanykerek
Esélyegyenlőség – Tréningek – Kreatív kör – Kortársak – Tanácsadás – Online Tanácsadás

Ezek olyan kulcsszavak, amelyek nem csak az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ 20 éves munkáját jellemzik, hanem az elmúlt két évtized változásait és eredményeit is magába foglalja.

Az október 18-án megrendezett születésnapi ünnepségre nagy izgalommal zajlottak az előkészületek. A munkatársak törekedtek arra, hogy minél szemléletesebben kerüljön bemutatásra az eddigi évek tevékenységei, s ezek megvalósulásának a különböző formáit tekinthették meg a vendégek a szombati rendezvényen. Ugyanis az AGÓRA Informatórium termébe belépvén az elmúlt évek program plakátjai, molinói, cikkei, képekből készített montázsai fogadták a látogatókat. Mindenki, legyen akár alapító, munkatárs, szakember, vagy barát részét képezte ezeknek a megjelenített élményeknek.

jub.unnepseg
Az esélyegyenlőség területén dolgozó csapat

A rendezvényt Prof. Dr. Karsai Krisztina - Oktatási rektorhelyettes nyitotta meg, aki megerősítette azt, hogy az SZTE számára fontos az Életvezetési Tanácsadó Központban zajló munka és az egyetem vezetése is elkötelezett a hallgatók mentális állapotáért.

A meghívottak közül is mindenkinek volt valamilyen kapcsolata vagy kötődése a Tanácsadóhoz, így sokkal személyesebbnek minősültek az egyes előadások, mint például Havancsák Rózsa – Mit jelent nekünk a kortárssegítés? Végzett hallgatók visszaemlékezései, vagy Kuba Péter – Kortárssegítéstől a professzionális segítésig című előadásai. Természetesen a Tanácsadó megalakulásának kezdeteiről és aktualitásairól is hallhattak a vendégek Szenes Márta, Tajti Péter, és Sebő Tamás – Születéstől a felnőtté válásig (Múlt – Jelen – Jövő) előadásában, valamint Katona Miklós – Védett térből a nyílt munkaerőpiacra, életpálya-tervezési programok a Diákcentrum elmúlt 10 évében és Marunák Mária – A digitális generációk tanulási sajátosságai című prezentációiban. Az Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai munkájáról összevetve az országos helyzettel is hallgattunk előadást A szegedi titok: elkötelezettség és szakmai kiválóság címmel Puskás Vajda Zsuzsa tolmácsolásában.

Puskás-Vajda Zsuzsa - A szegedi titok: elkötelezettség és szakmai kiválóság
Puskás-Vajda Zsuzsa - A szegedi titok: elkötelezettség és szakmai kiválóság


Egy hosszabb ebédszünetet követően két kisfilm vetítésére került sor. Bemutatkoztak a Tanácsadó munkatársai; pszichológus, pszichiáter, gyógytornász, és mentálhigiénés szakemberei; illetve a jelenlegi és volt kortárssegítők. Valamint második videóban a SANSZ-klub személyi segítőinek rövidebb, de olykor humoros, fogyatékossággal élő hallgatókkal kapcsolatos személyes élményeit és tapasztalatait hallhattuk. Ezt követően Szenes Márta és Pintér Judit Nóra születésnapi kötetének kerekasztal beszélgetését követhettük végig, majd a napot a Kaleidoszkóp Improvizációs Színház zárta.

Pszichológiai tanácsadás felsőfokon - könyvbemutató
Pszichológiai tanácsadás felsőfokon
(A Szegedi Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ húsz éve) - könyvbemutató

Ezen a szombati napon, generációk találkoztak, váltottak pár szót és ismerkedhettek meg egymással. Fantasztikus élmény lehetett úgy végig hallgatni az előadásokat, a történeteket, hogy valaki ezeken ott volt, átélte, és most újraélhette őket. De a fiatalabbaknak sem volt oka csüggedésre: láthatták elődjeik miket értek el, milyen is az igazi csapatmunka, az elkötelezettség, s hogy ezek alatt milyen barátságok szövődtek, vagyis mind-mind azt, ami számukra még csak most kezdődik el.

Kaleidoszkóp Improvizációs Színház
Kaleidoszkóp Improvizációs Színház