Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  AktualitásokA hatékony tanulás kulcsa a tanulásmódszertan

Tanulási technikák, hatékonyabb időráfordítás, sikerélmény, nagyobb önbizalom- ezt nyújtják az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ tanulásmódszertan kurzusai. A csoportos tréningek és az egyéni tanácsadások hasznosságáról Marunák Mária tanulásmódszertan trénert kérdeztük.

2015. november 20.

„A tanulásmódszertani tréningek a tanulási hatékonyság növelését célozzák. Ezt többek között a tanulási önismeret fejlesztésével, jegyzetelési-, figyelem-, olvasási-, memória-, és tanulási technikák megismertetésével biztosítja” – fogalmazta meg a kurzusok célját Marunák Mária. Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ munkatársa hozzátette: a kurzusok interaktívak, de az említett témákhoz kapcsolódóan elméleti ismeretek frontális bemutatása is zajlik az órákon. Ezen kívül bizonyos tanulási technikákat saját-élményként már a tréningen megtanulnak a hallgatók.

A kurzusok az SZTE hallgatói számára ingyenesek, aktív és passzív státuszú hallgatók egyaránt részt vehetnek a programokon.


A kiscsoportos tréningek célja a diákok tanuláshoz való viszonyának tudatosítása és pozitív irányú megváltoztatása, tanulási szokásaik formálása, a tanuláshoz nélkülözhetetlen alapképességeik fejlesztése, valamint saját hatékony tanulási módszerük kialakítása. Az egyéni tanácsadás célzottan fókuszál a hallgató egyéni problémáira. Megmutatja, hogy a kialakult problémákat hogyan lehet megoldani, válaszol az egyéni kérdésekre és természetesen személyre szabottan segíti a tanulási hatékonyság növelését – ismertette a szakember. A kiscsoportos tréningen vagy az egyéni tanácsadáson tanultakat a hallgató saját belátása szerint beépíti mindennapi tevékenységeibe, ezzel változtatva meglévő tanulási szokásain, módszerein - a hatékonyság fokozása érdekében. Mélyül az önismeret, tudatosulnak az egyéni értékek, amelyek segítik a tanulási sikerek elérését, mindezek következtében emelkedik az önbecsülés és a motivációs szint – összegezte a kurzusok hasznosságát a tréner.


Az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ minden félévben 2-3 kiscsoportos tanulásmódszertan tréninget hirdet, ezek teltházasok. Az ETR-ben meghirdetett tréningekre a kurzusfelvételi időszakban lehet jelentkezni. Egyéni tanácsadásra a tanév közben, folyamatosan lehet jelentkezni délelőtti időpontokra az szte.eselyiroda@gmail.com címen.


Az EÉTK ezen szolgáltatásai a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 pályázati keretből működnek.