Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  AktualitásokNépszerű az eszközös képességfejlesztő tréning zsonglőr kellékekkel

Nagy népszerűségnek örvendett az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ Eszközös Képességfejlesztő Tréningje, melyet már harmadik alkalommal vehettek fel szabadon választható kurzusként a szegedi egyetemisták. A tréning fejleszti a szenzomotoros rendszer integrációját, az egyensúlyrendszert, a két agyfélteke összehangolt működését, javítja a koncentrációs képességet.

2015. december 11.

Nagy népszerűségnek örvendett az SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ Eszközös Képességfejlesztő Tréningje, melyet már harmadik alkalommal vehettek fel szabadon választható kurzusként a szegedi egyetemisták. A tréning fejleszti a szenzomotoros rendszer integrációját, az egyensúlyrendszert, a két agyfélteke összehangolt működését, javítja a koncentrációs képesség.

A tréning célja, hogy, a lemorzsolódásban veszélyeztetett, fogyatékossággal élő, halmozottan hátrányos helyzetű, roma és környezetükben élők, illetve tanulási nehézséggel, részképesség-zavarokkal küzdő hallgatók egy speciális módszerrel, zsonglőreszközök használatával javítsanak állapotukon. Célja továbbá, hogy a képzésen tanult mozdulatok hozzásegítsék őket a tanuláshoz is szükséges alapképességek elsajátításához, és ezáltal a képzésben maradáshoz – tájékoztatott Jeddi Ágost, foglalkozásvezető tréner. Kiemelte: a zsonglőreszközök használata közben fejlődik a szenzomotoros rendszer integrációja, az egyensúlyrendszer, ezáltal növekszik a neurológiai rendszer harmóniája, a két agyfélteke összehangolt működése. A rendszeres zsonglőrködéssel fejlődik a vizuális feldolgozás, a mozgásirányítás, a ritmusérzék, javul a koncentrációs képesség. A részképesség-zavaros emberek önbizalomhiánya megváltozik az eszközhasználat közben elért sikerélmények hatására.

A képzési tematikának megfelelően a hallgatók négy zsonglőr eszközzel ismerkedhettek meg a kurzus során: zsonglőrlabda, poi, virágbot és diaboló. Követelmény volt az órákon való aktív részvétel és az eszközök megbízható használata alap szinten. Ezt valamennyi hallgató úgy teljesítette, hogy a teljesítéshez szükséges előzetes ismeretekkel nem rendelkezett – tudtuk meg.

- A nagyfokú érdeklődés miatt idén is két csoport indult. Mindkét kurzuson 16 fő vett részt. A hallgatók rendszeresen jártak óráinkra, hiányzás szinte nem is fordult elő. Ha mégis, azt pótolhatták, és pótolták is. A négy zsonglőreszköz más és más mozgásformát kíván meg, így a hallgatók a hozzájuk legjobban testhezálló eszközt választhatták a kurzus végén. Saját tapasztalatunk és a hallgatók visszajelzései alapján a zsonglőreszközös képességfejlesztés, mint speciális, célvezérelt mozgásforma, fontos szerepet játszik a részképesség-zavarokkal küzdők problémáinak korrekciójában – mondta Jeddi Ágost.

 zsonglor_trening

Kedvcsinálóként a kurzushoz néhány idézet a hallgatók visszajelzéseiből:

„Az egyetem legjobb kurzusa!”

„Köszönöm Nektek, hogy csütörtökönként ilyen élménnyel tudtam zárni a túlzsúfolt hetemet.”

„A szemeszter elején nagyon örültem, hogy egy olyan szabadon választható kredites kurzust találtam, amely elhagyja az elméleti oktatást, és gyakorlati tudást ad. Emiatt a tréning nagyon egyedülálló és kiemelkedő kezdeményezés.”

„Jól esett a sikerélmény, és az, hogy a sok unalmas tanóra között volt ez a kevésbé kötött, ügyességet fejlesztő óra. Az egész hét jobban indult miatta.”

„Hálás vagyok a kurzus vezetőinek és az Életvezetési Tanácsadó Központnak, hogy van egy ilyen lehetőség, hogy gondolnak a diszlexiásokra is a többi fogyatékosság mellett. Jó lenne, ha minél több ilyen és ehhez hasonló foglalkozás lenne, amivel bátran és vidáman fejlődhetnének az ilyen hallgatók.”

„A kurzus végére észrevettem magamon, hogy sokkal könnyebben tanulok és koncentráltabb vagyok.”

„A kurzus végéhez közeledve bátran kimondhatom, hogy mind a koncentrációs képességem, mind a kézügyességem fejlődött és emellett hasznosan és vidáman töltöttem el a szabadidőmet.”

„Nagyon örülök, hogy részt vehettem ezen a tréningen. Remek ötletnek tartom, hogy a SZTE biztosít a hallgatói számára ilyen lehetőséget.”

„Azt kell mondanom, hogy eddig ez volt a legjobb órám/ kurzusom, amin részt vettem. Minden órára szívesen jártam, annak eszközökkel nem mindig boldogultam.”