Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  AktualitásokOrientációs Napok

Az ingyenes gólyatábort, vagyis az orientációs napokat első alkalommal szerveztük meg fogyatékossággal élő elsős hallgatók számára. Az elsődleges cél az volt, hogy a tanévkezdés előtt értesüljenek azokról a támogatásokról, és segítői formákról, amik a tanulmányaikat, és életvezetésüket segítik az egyetemen. Emellett fontos szempont volt a munkatársakkal és a személyi segítőkkel való korai személyes találkozás megvalósítása is.

2014. szeptember 02.

Orientációs napok

2014. augusztus 25-27.


SAM_3414Az ingyenes gólyatábort, vagyis az orientációs napokat első alkalommal szerveztük meg fogyatékossággal élő elsős hallgatók számára. Az elsődleges cél az volt, hogy a tanévkezdés előtt értesüljenek azokról a támogatásokról, és segítői formákról, amik a tanulmányaikat, és életvezetésüket segítik az egyetemen. Emellett fontos szempont volt a munkatársakkal és a személyi segítőkkel való korai személyes találkozás megvalósítása is.


A Madzsar József Kollégiumban tartott napokon a tréningek egy részét be is mutatta az iroda. A diákoknak többek között Dr. Szenes Márta, a Szegedi Tudományegyetem Életvezetési Tanácsadó Központjának szakmai vezetője beszélt a lehetőségeikről, a nekik nyújtott szolgáltatásokról. A bemutatók és beszélgetések során a résztvevők megismerkedhettek a tanulásmódszertan és az eszközös képességfejlesztő tréningek eszközeivel. Marunák Mária, tanulásmódszertan tréner érdekes képességfejlesztő játékokkal érkezett. A közös játék után a friss gólyák a zsonglőrködést is kipróbálták a Szegedi Zsonglőr Klub tagjainak segítségével. Ezt követően a fakultatív programok során szegedi városnézésre és az egyetemi központi épületekhez szervezett látogatásra is sor került.


Az Orientációs napokon összesen 30 fő vett részt. Az akadálymentes szállásra és közlekedésre külön figyelmet fordítottunk. A Tanácsadó Központ személyi segítői végig jelen voltak és segítették a program megvalósulását és a hallgatók résztvételét. A kétnapos közös program során új ismeretségek és barátságok alakultak ki. Az Orientációs napokon részt vett hallgatók nagy eséllyel csatlakoznak majd az Életvezetési Tanácsadó Központ által szervezet tréningekhez, közösségépítő programokhoz. Augusztus 27-én, szerdán a gólyák hazautaztak a táborból.


 

Szegedi Ifjúsági Napok, SZIN

Kreatív Kuckó az egyenlő esélyekért


civil falu szinIdén az Életvezetési Tanácsadó Központ személyi segítői is kitelepültek a Szegedi Ifjúsági Napok keretében megrendezésre kerülő Civil Faluban.

A Kreatív Kuckó programjainak egyik célja az érzékenyítés. A logikai és kreatív játékok a szaglás, tapintás, és hallás alapján való felismerésre vezethették rá a látogatókat.


 A ’Lélek Lekvár’ című program lényege az volt, hogy örömet okozhassunk a másiknak, akár ismeretlenül is. Kis papírokra írhatott mindenki egy jó kívánságot, idézetet, amit beleraktunk egy lefedett dobozba. Aki írt egy jó kívánságot, mielőtt bedobta a dobozba, húzhatott egy másikat, így valakitől ő is kaphatott egy szép gondolatot. Célja, hogy a látogatók minden nap elhelyezhettek egy újabb és újabb jókívánságot, és cserébe ők is kaphattak. A másik állandó program volt a ’Kreatív Fal’, melynél minden nap egy új, tiszta felületre egy adott témával kapcsolatban lehetett gondolatokat elhelyezni ( Mit szeretnék elérni az életben? Mielőtt lediplomázom…, és így tovább).


szin_civil_faluSzerdán, a SZIN 0. napján kitűzők és nyakláncok készítésével foglalkoztunk. A látogatók megismerkedhettek a SZTE Életvezetési Tanácsadó Központ működésével, szolgáltatásaival és munkatársaival. Kötetlen beszélgetés során el tudták készíteni a kitűzőjüket, vagy nyakláncukat, amire igény szerint a Központ SANSZ logóját is felhelyezhették. Csütörtökön az Esélyegyenlőségi Activity közben játékos formában megismerkedhettek az esélyegyenlőséggel, majd pénteken agyagoztunk, mikor is az alkotás örömének segítségével mutatottunk be a tapintás fontosságát. Alkotás közben kötetlen beszélgetésre is adódott alkalom. Az agyagozást bekötött szemmel is kipróbálhatták, és egy mini kiállítással zártuk a napot.


Szombaton, az utolsó napon a szájjal-lábbal festéssel megtapasztalhatták a hozzánk betért látogatók. Ezáltal a szájjal-lábbal festő művészek mindennapjaihoz szerettük volna őket közel hozni. Nem csak művészeti alkotások készítésére nyílt lehetőség, hanem a mindennapi élet nehézségeibe is belepillanthattak.

 

SZTE Esélyiroda

 

További képek az eseményről a SANSZ GALÉRIÁBAN!