Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  AktualitásokRoboBraille- Új internetes szolgáltatás vakok, gyengénlátók és diszlexiások számára

Ingyenes magyar nyelvű internetes dokumentum-átalakító szolgáltatást indítottak a vakok, gyengénlátók valamint az olvasási, tanulási nehézségekkel küzdők számára. A RoboBraille szolgáltatás a Szegedi Tudományegyetem látássérült és diszlexiás hallgatói számára is elérhető.

2015. január 14.

11 regisztrált látássérült és mintegy 100 diszlexiás hallgató végzi tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Számukra is nagy lehetőséget nyújt a RoboBraille, mely támogatja és ösztönzi a fogyatékossággal élő felhasználók önállóságát az oktatási rendszerben és a munkaerőpiacon egyaránt.

robobraille


A RoboBraille egy egyszerűen kezelhető e-mail és web-alapú szolgáltatás, amely percek alatt képes dokumentumokat átalakítani a látássérült és olvasásban akadályozott, diszlexiás emberek számára elérhető formátumokra. Az online program képes a rövidírásos és a teljes írású Braille dokumentumok konverziójára a következő nyelvek jelrendszere alapján: dán, brit angol, amerikai angol, olasz, francia, görög, német, izlandi, norvég, portugál és spanyol. A dokumentumok formázottak és oldalszámmal ellátottak is lehetnek és Braille nyomtatásra kész állapotban, különféle digitális Braille formátumban nyomtathatóan érkeznek vissza a felhasználóhoz e-mailben. A szolgáltatás a dokumentumokat mp3 fájllá és Daisy hangoskönyvvé is képes átalakítani, ebben az esetben beállítható a szövegbeolvasás gyorsasága valamint az is, férfi, vagy női hangon legyen hallható a szöveg. A dokumentumok emellett Epub és Mobi e-könyv formátumra is átalakíthatóak. A nem akadálymentes formátumban, például: gif, tiff, jpg, bmp, pcx, dcx, jp2, jpx, djv és csak képet tartalmazó pdf, illetve egyéb pdf kiterjesztésű fájlok konvertálhatóak a következő jobban akadálymentes formátumú fájlokká: címkézett pdf, doc, docx, Word xml, xls, xlsx, csv, text, rtf és html. A szolgáltatás ezen felül a Microsoft Office Word dokumentumok átalakítását is lehetővé teszi címkézett pdf dokumentumra. A RoboBraille a hét minden napján 24 órában elérhető, használatához regisztráció nem szükséges. Az ingyenes magyar nyelvű szolgáltatás itt elérhető: RoboBraille.


A szegedi egyetemen tanuló fogyatékossággal élők, vakok, gyengénlátók és diszlexiások, valamint a romák és a tartósan betegek segítése fontos részét képezik a Központunkban dolgozó kollégák, személyi segítők és szakemberek munkájának. Központunk tanulmányokat elősegítő szolgáltatásokkal így például könyvutalvánnyal, tanácsadással és egyéb lehetőségekkel - internet hozzáférés látássérültek számára, személyi segítő biztosítása, tréningek szervezése, egyéni gyógytorna és masszázs – biztosítja az esélyegyenlőséget.