Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  AktualitásokSzenvedélybetegeknek is segít az Életvezetési Tanácsadó

Vizsga előtt lecsap egy felest, gyógyszerel javítja a hangulatát, internetfüggő vagy őrülten shoppingol. Nem tűnnek ezek súlyos problémának, de a sóvárgás elhatalmasodhat, és segítség nélkül nem győzhető le. Az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadóhoz azonban a szenvedélybetegek is bátran fordulhatnak új ingyenes, névtelen, de szakmai szolgáltatásának köszönhetően.
2014. március 03.

Tíz egyetemistából kilenc használt már valamilyen tudatmódosítót, sokan pedig rekreációs céllal fogyasztanak alkoholt, gyógyszerekkel próbálják átvészelni a vizsgaidőszakot, egész nap a számítógép előtt kattintgatnak, vagy csak időnként elkapja őket a vásárlási láz. Ez mind függőség, amely kóros sóvárgással jár, hiába hangzik el a jól ismert mondat: „bármikor abbahagyom”. Hogy milyen súlyos is a probléma, arra az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ adatai is rámutatnak, melyek szerint a legutóbbi szemeszter alatt a személyes tanácsadást igénybe vevő 104 hallgatóból 9 százaléka kért segítséget káros szenvedélye miatt.

problematipusok_eletvezetesi_tanacsado
A segítségkérők 9%-a szenvedélybeteg.


Alkalmi szerhasználóból könnyen válhat függő, különösen, amikor kiszabadul a fiatal felnőtt a szülői házból, és az új kihívások előtt új lehetőségek is kitárulnak előtte az egyetemen. De az otthontól távol is elérhető a megbízható segítség, hiszen az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központhoz a szenvedélybetegek is bizalommal fordulhatnak.

Az egység Vitéz utcai épületében hétfőnként 16 órától ugyanis a szegedi Kiút Alapítvány munkatársai tartanak ügyeletet, így az egyetem falai között is elérhető az ingyenes, anonim és szakember által nyújtott segítség. - A hosszantartó szerhasználat megállítja a szenvedélybeteg személyiségfejlődését. 20 éves kor előtt a függőségtől ez megtorpan – hívta fel egy nagy veszélyre a figyelmet Gróf Róza. A Kiút Alapítvány vezetője elmondta: míg 2010-ben 155 új szenvedélybeteg kért segítséget a Kiút Alapítványtól, 2013-ban 927 új függő fordult hozzájuk a 2964 régi kliens mellett. Köztük is akadnak egyetemista korúak.

kiut_igenybevevok_2010_2013
Szenvedélybetegek létszámának alakulása a Kiút Alapítványnál.Gróf Róza arról is beszámolt, hogy a tanulási nehézségek, vagy a hirtelen életmódváltás esetén a környezet is felfigyelhet arra, ha a szenvedélybetegnek szakember által nyújtott segítségre van szüksége. - Vannak függő típusok is, akik a szerekkel kompenzálnak valamilyen problémát. Ők bármire rá tudnak kattanni, amely segít nekik megfeledkezni a világról vagy a problémáikról. Lehet, hogy azért netezik valaki egész nap, mert nem akar szembenézni azzal, hogy kihasználja a szüleit. De ide tartozik az is, aki fél a vizsgától, és ezért lecsap egy felest vagy bevesz egy gyógyszert a számonkérés előtt – folytatta a szakember.

Ezért az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ a Kiút Alapítvánnyal összefogva szeretne a szenvedélybeteg hallgatók segítségére lenni. Az ingyenes, anonim és szakmai tanácsadások, segítő beszélgetések

helyszíne: Szeged, Vitéz utca 17. (az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ)
időpontja: hétfőnként 16 órától

 

További információ kérhető az Életvezetési Tanácsadóban:
tel.: (62) 544 029

e-mail: dcentrum@stud.u-szeged.hu

és a Kiút Alapítványnál:

Facebook: https://www.facebook.com/szermentes/

tel.: 62-458-448, 30-332-44-88
e-mail: kiutalapitvany@gmail.com
honlap: http://kiutalapitvany.hu/
cím: Szeged, Becsei utca 3.