Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  AktualitásokPályaválasztás? Jelenlegi és jövőbeli vágyak és lehetőségek

Felvételi előtt állsz? Szeretnél továbbtanulni, de még nem tudod, milyen irányba? Ebben a cikkben néhány szemponttal szeretnénk segíteni abban, hogy jó döntést tudj hozni. Február 3-án, szombaton az SZTE Nyílt Napon minden kérdésedre választ kaphatsz.

2018. február 02.

A középiskola elvégzésének közelében természetes dolog, hogy sokat gondolkodsz azon, hogy mi lesz ezután. Ez stresszes időszak, nem elég, hogy az iskolai elvárásoknak is meg kell felelni, hanem még egy olyan döntést is meg kell hozni, ami az egész további életedet befolyásolja. Sokat segíthet, ha szüleiddel beszélgettek erről, úgy, hogy összegyűjtitek a különböző lehetőségekkel kapcsolatos pozitív és negatív érveket.

Amennyiben egyáltalán nincs elképzelésed (ami egyáltalán nem probléma), érdemes teljesen szabadon végiggondolni, hogy:

- Milyen munka érdekel?

- Mit vársz el egy munkahelytől?

- Mi az a munka, amit 10 év múlva is lelkesen tudnál végezni?

Bátran képzeld el a 10 évvel későbbi önmagadat, amint hazajön a munkából! Gondold végig, hogy hova szeretnél eljutni, mik azok a foglalkozások, amik egyáltalán nem vonzanak és miért. Melyek vonzóak számodra? Milyen közös tulajdonságuk van? Milyen értékek és feltételek mentén éreznéd jól magad?

(Vannak, akiknek könnyebb, ha megmondják nekik, mit kell csinálni, mások szeretik, ha szabadon dönthetnek efelől. Vannak, akiknek a 8 órás irodai munka adja meg a lehetőséget a stabilitás érzésére, mások jobban szeretnek terepen dolgozni, vagy más munkabeosztással jobban össze tudják egyeztetni az idejüket. Van aki szeretne számítógépes munkát, és van, aki jobban szeretne saját kezeivel létrehozni valamit. Van olyan, aki inkább egyedül tud nyugodtan dolgozni, másnak a csapatmunka adja meg a hatékonyságot, és így tovább.)


Alapvetően kétféle képzési lehetőség van, a felsőoktatás, és a szakmatanulás.

A felvi.hu-n elérhető egy olyan oldal, ahol szakcsoportokra bontva lehet megkeresni az érdeklődésednek megfelelő szakokat. Itt érdemes megnézni a Diplomán túl keretben lévő Munkalehetőségek linket is.

http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/index

A felsőoktatási intézmények éves, féléves rendszerességgel tartanak nyílt napokat, illetve karrier-börzéket. Ezekre az iskolák el szokták engedni a diákokat, érdeklődj osztályfőnöködnél, hogy milyen feltételekkel mehetsz el ezekre!

Ha a felsőoktatás nem cél, hanem gyorsabban szeretnél használható szakmát, akkor ezen a linken szintén szakmacsoportok szerint lehet keresni olyat, ami érdekel.

http://szakkepesites.hu/okj/szakmacsoport_index


Van már körvonalazódó irány? Nagyszerű! Két további lehetőséged van, hogy minél többet megtudj leendő szakmádról:

- Ha van olyan ismerősöd (családtag, szomszéd, barát), aki ebben a szakmában dolgozik, keresd meg, és kérd meg, hogy meséljen arról, hogy pontosan mit is csinál. Így képet kaphatsz arról, hogy a jelenlegi valóságban hogy néz ki egy ilyen munka.

- Érdemes megnézni olyan cégek honlapját, vagy meglátogatni egy-két olyan céget, vállalkozást, ami a választott területen dolgozik. Általában kedvelik, ha valaki érdeklődik, és szívesen válaszolnak a kérdésekre.

Gyakori, hogy a képzőhely másik városban van, és ilyenkor döntést kell hozni, hogy milyen megoldást bír ki a család. Lehet kollégiumi helyet pályázni, vagy albérletet nézni (esetleg másokkal összeállva). A költözés előtt érdemes otthon megbeszélni, hogy hogyan tartjátok a kapcsolatot a szülőkkel, kinek mire van szüksége, és mit tudtok megtenni.

A pályatervezés a jelenlegi, gyorsan változó világban nem egyszerű feladat. Nem árt, ha úgy is gondolkodsz, hogy mit tudsz te tenni azért, hogy sikeres legyél. Statisztikák szerint a legtöbb ma keresett szakma 10 évvel ezelőtt még nem létezett. Tekints a továbbképződésre lehetőségként arra, hogy olyan alapot teremts magadnak, amivel több irányba is el lehet majd indulni!

Ez alól természetesen kivétel, ha olyan, jól körülírható és egyértelmű célod van, hogy például tűzoltó, ügyvéd, vagy applikációfejlesztő informatikus szeretnél lenni. Ilyen esetben csak azt kell végiggondolni, hogy milyen képzést választasz, és, hogy ez a pálya valóban a te választásod-e. Nem érdemes ugyanis egy kényszerhelyzettel indítani.

Ne feledd! A jelentkezési döntés (akár felsőoktatás, akár szakma) nem egy végleges ítélet. A jövőben lehetőséged lesz módosítani, vagy változtatni ezen, akár teljesen más irányba is, ha úgy érzed, hogy mégsem a te utad, amit választottál. Ilyenkor mindig lesz lehetőséged tanácsot kérni a családodtól, vagy szakembertől.


Gyere el az SZTE Nyílt Napjára és minden kérdésedre választ kaphatsz!

Időpont: 2018. február 3. szombat - 9.00-14.00

 

Helyszín: SZTE Rektori Hivatal (Szeged Dugonics tér 13.)


Regisztrálni a rendezvényre ide kattintva lehetséges. Bővebb információk pedig itt érhetők el.


A nyílt nap az EFOP-3.4.4-16-2017-00015 számú „A Szegedi Tudományegyetem készségfejlesztő és kommunikációs programjainak megvalósítása a felsőoktatásba való bekerülés előmozdítására és az MTMI szakok népszerűsítésére” című pályázat keretein belül valósul meg.