Szegedi Tudományegyetem Ahol tudás és szándék találkozik

SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ  --  Esélyegyenlőség  --  Hasznos linkekHasznos linkek

Nagyothallók, Siketek, Látássérültek, Mozgássérültek, Diszleksziások, Diszgráfiások, illetve Autisták, és egyéb fogyatékossággal élők életét és tanulmányait segítő esélyegyenlőségi szervezetek elérhetőségei. Nemzetközi lehetőségek és kiadványok.

hasznos linkek
Kép forrása.


Érdekvédelmi szervezetekNagyothallóknak, vagy siketeknek


SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége)

http://www.sinosz.hu/

"A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége mint közhasznú országos érdekvédelmi szervezet a Magyarországon élő siketek és nagyothallók társadalmi integrációjának előmozdításáért tevékenykedik. Ennek érdekében a jogszabályokban foglaltak megvalósításának szorgalmazásával segíti életminőségük javulását, valós szükségleteken és igényeken alapulva ösztönzi az akadálymentesítési folyamatokat, közösségi színtereket, szolgáltatásokat biztosít."


SINOSZ Helyi Szervezete - Szeged

6722 Szeged, Bartók Béla tér 4.
+36 70 377 57 20

szeged@sinosz.huLátássérülteknek


MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége)

http://www.mvgyosz.hu/

"A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége 90 éve áll a hazai látássérült emberek szolgálatában. Érdekvédelmi tevékenységeinkkel és sokszínű szolgáltatásainkkal próbálunk könnyebb és élhetőbb világot teremteni a vak emberek számára. Pontírásban, hanganyagban és elektronikus formában készült folyóirataink és könyveink egyedülállóan biztosítják számukra az információhoz jutást, kultúrát és a szórakozást."


Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete

http://szegedilatasserultek.5mp.eu/web.php?a=szegedilatasserultek

"Az Egyesület célja, hogy ellássa tagjai egyéni és kollektív érdekvédelmét, ezen belül módot nyújtson tagjainak érdekeik kifejezésére, lehetőséget teremtsen azok érvényesítésére és ellássa érdekképviseletüket. Egyesületünk négy körzeti csoportot működtet (Makó, Hódmezővásárhely, Csongrád és Szentes városokban), melyek rendszeresen programokat szerveznek tagjaiknak, éppúgy mint a megyei szervezet."


Kreatív Formák Alapítvány

http://www.kreativformak.hu/

"Alapítványunk 2007 nyarán jött létre azzal a céllal, hogy felnőtt korban látássérültté vált személyek számára nyújtson ingyenes segítséget az önálló életvitel visszaállításában és a munkavállalásban a Dél-alföldi régió területén (Csongrád, Békés, Bács-Kiskun Megye). Fogadunk a látássérüléshez csatlakozó fogyatékossággal élő (siketvak, látás- és mozgáskorlátozott) személyeket is. "Mozgássérülteknek


MEOSZ (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége)

http://www.meosz.hu/

A www.meosz.hu Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége portálja.


Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete
http://www.mcsme.hu/
„A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete 1981-ben alakult 100 fővel. Jelenlegi létszámunk: 3254 fő, akik 29 helyi csoportba tartoznak.”


Napos Oldal
a Sérült Emberekért Alapítvány
http://www.naposoldal.org/
„A sérült embereknek joguk van a teljes és méltó élethez, olyan körülmények között, amelyek biztosítják méltóságukat, erősítik önbizalmukat, és megkönnyítik aktív részvételüket a közösségben."Autizmus


Autisták Országos Szövetsége

http://aosz.hu/

"Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint húsz éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjainak érdekvédelmének. 2000 egyéni tagot és 79 szervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát."Egyéb esélyegyenlőségi szervezetek


Fogyatékkal élőket segítő szervezetek gyűjteménye
http://fogyatekos.lap.hu/
Tartalom: Hírek a témában, Beszédfogyatékosság, Jelnyelvi tolmácsszolgálatok, Autizmus, Hallássérültek szervezetei, Hallássérült gyógyászati segédeszközök, Esélyegyenlőség, Sport


Siketvakok Országos Egyesülete - Rehabilitációs részleg

Rehabilitáció a látás- és hallássérültekért
http://www.siketvakrehab.hu/

"Siketvaknak nevezzük azokat a személyeket, akik egyidejűleg látás- és hallássérültek. Ez a fajta kettős sérülés sok esetben akadályozza a kommunikációt, az önálló közlekedést, a megszokott mindennapi tevékenységek (pl. munkavégzés, főzés, takarítás, stb.) elvégzését. Rehabilitációs szolgáltatásaink célja az, hogy segítsük az érintetteket abban, hogy visszanyerjék önállóságukat." 


Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft.

http://fszk.hu/

"Szervezetünket a Magyar Állam alapította abból a célból, hogy a fogyatékos személyek maradéktalan esélyegyenlőségének megteremtésének folyamatát felkészült, elhivatott és professzionális szakembergárda támogassa. Szakmai programjaink megvalósítása során, a fogyatékosügy minél szélesebb körű társadalmi elfogadottsága érdekében és a ”semmit rólunk, nélkülünk“-elv alapján szorosan együttműködünk a fogyatékos személyek érdekvédelmi és szakmai szervezeteivel, hazai és nemzetközi szakembereivel, intézményeivel."


Napra Forgó Nonprofit Kft.
http://www.napra-forgo.hu/
„A Napra Forgó Nonprofit Kft. célja, hogy a munkaerőpiacon hátrányos helyzetű, elsősorban megváltozott munkaképességű munkavállalók munkaerő-piaci (re)integrációját támogassa.”


Csongrád Megyei CSEÖH
https://www.facebook.com/CsongradMegyeiCSEOH
„Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat célja a kormányzat, ezen belül az EMMI esélyegyenlőségi szakpolitikájának, esélyteremtő programjainak támogatása és a hátrányos helyzetű csoportok társadalmi integrációjának elősegítése. A hálózat elsődleges célcsoportjai a nők, romák, fogyatékossággal élő személyek, idősek, gyermekek és a hátrányos helyzetű térségekben élők. A másodlagos célcsoportok: az elsődleges célcsoportot segítő szervezetek, intézmények. Az Esélyek Házai kiemelt feladata a közvélemény formálása a társadalomban meglévő előítéletek leküzdése, valamint a társadalmi szolidaritás erősítése érdekében.”


Kutyával az Emberért Alapítvány
http://www.kea-net.hu/
„A kutya újfajta, szociális segítő szerepben való alkalmazása - eltekintve a vakvezető kutyáktól - Magyarországon egészen a közelmúltig szinte teljesen ismeretlen lehetősége volt a terápiának ill. a rehabilitációnak. Ezt a hiányosságot felismerve alakult meg 1996-ban a Kutyával az Emberért Alapítvány (továbbiakban KEA). Az alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy Magyarországon is munkába állhassanak és a rászorultakhoz eljuthassanak speciálisan kiképzett segítő kutyák.”Nemzetközi lehetőségek


Erasmus
http://esn.hu/
„Erasmus Student Network (ESN) is one of the biggest interdisciplinary student associations in Europe. It was born on the 16th October 1989 and legally registered in 1990 for supporting and developing student exchange.”


Google Europe Scholarship for Students with Disabilities
http://www.google.com/studentswithdisabilities-europe/
„Google is committed to helping the innovators of the future make the most of their talents by providing scholarships for Computer Science students with disabilities. As part of our commitment, we’ve partnered with EmployAbility, a nonprofit organization dedicated to assisting students with disabilities while they pursue education and promising careers.”

 

Scholarship Network
http://www.scholarship-network.com/
„Scholarship Network is a Scholarship, Master, Phd, Internship, Conference and Youth Programs resource for students wishing to study in an university, collage, study abroad programs or looking for an internship, conference and youth programs. In Scholarship Network, Students can find the most comprehensive listing of grants, scholarships, loan programs, and other information to assist their college and university studies. Your online portal, just to make sure everone gets equally informed about opportunities for self development.”
Kiadványok, magazinok


Sérültek.hu - Magazin és Portál Fogyatékos Emberekről

http://www.serultek.hu/